tisdag 24 januari 2012

Granbarksost och Grissini


Varm Granbarksost och Grissini är en mycket trevlig kombination - t ex som förrätt.

Osten kommer från Kullens gårdsmejeri i Sveriges vackraste by Klövsjö.

Det är en ost gjord på komjölk, omlindad med granbark och lagrad ca tre månader. En ost är lagom som förrätt till 4-5 personer.

Osten värms i ugnen i en form - ca 10 - 15 minuter i 200 grader. Den ska vara krämig inuti. 
Kullens recept 

Jag gillar att doppa grissini i den varma osten. Hittade ett bra recept hos Allt om Mat med grissini gjord på dinkelmjöl. Lättbakat och skoj att göra egna. Nybakade var de bra mycket godare än de torra "köpes".

Grissini    16 st 
25 g jäst
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk honung
0,75 tsk salt
2 msk hackad färsk rosmarin
5 dl - ca - siktat dinkelmjöl   


Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, honung, salt, rosmarin och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. 

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 16 bitar. Rulla dessa till fingertjocka längder, ca 25 - 30 cm långa. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Grädda i mitten av ugnen 12 - 15 minuter. 

Låt grissinin svalna på galler utan duk. Servera nybakade. 

Dryckesförslag: En inte alltför ekad chardonnay - ex Fleur du Cap från Sydafrika 

6 kommentarer:

  1. Så gott!
    Grissinin ska jag baka men svårare blir det med osten.....har du tips på någon ersättare som går att få tag på här som man kan doppa bröden i på samma sätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kullens gårdsmejeri skickar osten per bussgods om man vill! Har själv fått leverasn flera gånger när jag inte kunnat hämta själv. Inga problem!
      Läs på deras hemsida.
      (Klicka in dig på länken "Kullens gårdsmejeri" i texten.
      På startsidanstår det om hemleverans.)

      Radera
  2. Det lät jättegott! Blev så pigg på att testa detta eftersom osten kom från Klövsjö. Dit åkte vi på semester efter att vi gift oss, så det är några år sedan. Kram

    SvaraRadera
  3. Så spännande med lokala varor. På somrarna när vi tar våra bilturer brukar vi stanna till på mindre gårdsbutiker. Där händer det att man kan hitta egenproducerade varor bla ost. Mysigt då att köpa med sig och prova när man kommer hem
    Sköt om dig

    SvaraRadera
  4. Men du...så spännande med granbarksost!! Nu får jag faktiskt besöka hemsidan och läsa mera, och om den lilla (?) byn också.
    Ha det så gott!

    SvaraRadera
  5. Ahh....kanon, ska kolla hemsidan:)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.